Organik gıdalarla ilgili yanlış bilinenler

Yıllardır organik tarımla uğraşan Gıda Mühendisi Muharrem Doğan organikle ilgili bildiğimiz eksikleri ve yanlışları değerlendirdi.

Bir civcivin organik beslenmesi kaçıncı günde başlar, organik tavuk kümeslerinin önünde kaç dönüm dolaşım alanı vardır, makarnanın, sucuğun organiği olur mu? İşte yanıtları…

Organik tarım nedir?

Endüstriyelleşen ve dolayısıyla ucuzlaşırken sağlıktan ödün veren üretim anlayışına karşı  organik tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.

198e5c5cf27c6edd7ff2978b222e7cfe

Organik gıda nedir?

Organik gıda, GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve her şeyden önemlisi katkı maddesiz gıda anlamına gelmektedir.

Organik tavuk nasıl üretilir?

Bir tavuğun organik olması için yumurtadan çıktıktan sonra 1. günden itibaren  organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde beslenmeye ve bu yönetmeliğe uygun çiftliklerde büyümeye başlaması gerekmektedir.

Organik tarım arazileri nasıl sertifikalandırılır?

Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 2 yıl hiçbir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 2 yılın sonunda yapılacak toprak analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor. Kontrollü açık alanda gezen, istediği zaman yem yiyen, yapay hiçbir ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında  serbestçe gezen organik hayvanlar, sertifikalı topraklarda gözetim altında üretilmektedir. Organik çiftlikler, uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılmıştır ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Organik çiftliklerde hayvan refahı nasıl sağlanır?

Organik üretim toplum refahını korur, hayvan refahını ön planda tutar. Hiçbir sınırlayıcı ekipman, yapay ışık kullanılmaz. Doğanın sunduğu tüm serbestlik ve sağlık organik üretimin temelini oluşturur. Konvansiyonel üretimde 25.000-30.000 adet tavuğun konulabileceği kümeslere organik üretimde sadece 4.800 adet tavuk konmaktadır. Organik tavuklar, minimum 81, ortalama 90 günde kesime gitmektedir.

Kümes önü dolaşım alanı kaç dönümdür?

Organik tavuklar hem kümeslerinde hem de kümes önlerinde kendilerine ayrılmış kontrollü alanlarda serbest bir şekilde dolaşırlar. Organik tavuk başına minimum 4 metrekare olacak şekilde her kümes önünde 20 dönüm organik dolaşım alanı vardır

0ca39bf43381034aa1de10c127bd0eb9

Makarna, pirinç, bakliyat, sucuk, sosis…Her türlü gıdanın organiği olur mu?

“Makarnanın, pirincin, sucuğun organiği olur mu?” diye düşünebilirsiniz. Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılan ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen, tesisin, toprağın ve yemin organik sertifikalı olduğu tüm üretim süreçleri her türlü üründe organik üretimi mümkün kılar. Gıda gibi önemli bir alanda üretim yaparken önemli olan insan sağlığını ve hayvan refahını ön planda tutmaktır. Organik anlayış, tüm dünyada doğa ve hayvan dostu üretim anlayışıyla her geçen gün hızla yayılmakta ve sürdürülebilir tarım için büyük önem taşımaktadır.

Organik şarküteri ürünleri neden kahverengi olur?

İçinde koruyucu hiçbir madde bulunmayan şarküteri ürünlerinde, sadece baharat ve tuzla koruma yapılmaktadır. Bu ürünlerde bağlayıcı dediğimiz ve şarküteri ürünlerine kırmızı rengi veren nitrit veya fosfat tuzları kullanılmaz. Bu nedenle katkısız, organik ürünlerin çiğ rengi haşlanmış ete benzer ve kahverengidir. Piştikten sonra normal sosis, sucuk rengine döner.

Organik veya köy yumurtası “kahverengi” olur bilgisi yanlıştır. Neden? 

Yumurta hangi cins tavuktan elde ediliyorsa o renk yumurta verir. Beyaz veya kahverengi olarak ayrılan tavuk cinsleri hangi yöntemle üretilirse üretilsin kendi cinsine göre yumurta verir. Örneğin; beyaz tavuk organik beslenirse yumurtası da beyaz olur. Yumurtanın sarısına bakıp kanmayın: Organik ya da köy yumurtasının sarısı, koyu sarı olur bilgisi yanlıştır. Bu yaygın yanlış inanıştan dolayı üreticiler birincisi kimyasal ikincisi bitkisel yolla yumurta sarılarını koyulaştırmak için tavuk yumurtalarına müdahale etmektedirler. Burada renk koyulaştırıcı kimyasal veya bitkisel maddeler tavukların yediği yeme karıştırılmaktadır. Yumurtanın sarısına bakıp kanmayın.

0d42c6dfe018bbeaf0578d01cf9417df

ORGANİK SAHTEKARLIĞA DİKKAT

Son dönemde özellikle kanserden korunmak isteyenler organik ürünlere yöneldi. Ancak organik sahtekarlık sağlıklı ürünler kullanmak isteyenlerin karşısına önemli bir engel olarak çıkıyor. Organik üreticiler ise gözünü Avrupa’ya çevirdi. Gerçek organik ürünlerin Avrupa’ya gittiğini verdiği bir röportajda dile getiren Prof: Dr Nurgül Türemiş, Türk tüketicinin sahte organik yüzünden güvenini yitirdiğini söylüyor.

TÜRKİYE’DE ORGANİK KULLANIMI DÜŞÜYOR

Sahte organik anlayışı ne yazık ki en küçük üreticiden uluslararası şirketlere kadar yayılıyor. Bu yüzden de herhangi bir kimyasal kökenli madde ile takviye edilmeyen, bu sayede insan sağlığını, bu yönüyle tehdit etmeyen organik ürünlerin tüketimi dünyada hızla yaygınlaşırken Türkiye’de istenilen tüketici kitlesine ulaşamıyor.

370e7854c62fb71ca84b9c975d8d7443

SAHTECİLİK AÇIĞA ÇIKMIŞTI

Öte yandan organik pazarın büyümesi ile birlikte sektörden pay almak isteyen büyük gıda şirketleri özellikle ABD pazarına uzun dönemdir ihracat yapıyor. Türkiye’de yeterli miktarda organik ürün bulamayan gıda şirketleri bu ihtiyacı karşılamak için Ukrayna ve Rusya pazarına yöneliyor. Ancak bazı gıda şirketlerinin yurtdışından getirdikleri organik olmayan ürünleri anlaştıkları sertifikasyon şirketlerine onaylatarak organik gibi ihraç ettikleri ortaya çıktı.

TARIM BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Özellikle organik olmayan soya fasulyesi, pirinç, mısır gibi ürünleri Türkiye’ye soktuktan sonra organik sertifikası alan gıda şirketleri hakkında Tarım Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.  Tarım Bakanlığı’nda bulunan ülke temsilciliklerine konu hakkında detaylı bilgi verilirken gemi taşımacılığının yapıldığı Hollanda ve ihracatın yapıldığı ABD makamları da uyarıldı. Soruşturma kapsamında ihracatı yapan Hakan Agro ve Beyaz Agro gibi şirketlerin bugüne kadar yaptıkları ihracatlar ve taşıma yaptıkları gemileri geniş takibe alındı. Ayrıca bu ürünleri sertifikalandıran Control Union ve BCS Sertifikasyon Kuruluşlarına da inceleme başlattıgı gözlemlendi. Hakan Agro şirketinin sahibi Hakan Bahçeci bir dönem Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanlığı yapmıştı.

02e3e4a3563d517a1b3989801b460ac3

ÜRÜNLERİN ŞEKLİ BOZUK OLABİLİR

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de organik olarak satılan ürünlerin sertifikasının olması gerektiğini kaydetti. Organik ürünlerde de doğal olduğu için şekil bozukluğu olabileceğine işaret eden Çiftçi, “Son dönemde organik ürünlere olan talep arttı. Bu nedenle organik ürün satmak cazip hale geldi. Bu ürünlerin her aşamasının kontrol edilmesi ve izlenebilir olması lazım. Ürünün organik olduğu belgelenemezse bu şekilde satılması da cezayı gerektirir” diye konuştu.

Paylaş

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.